
POLITICAL ACTIVITY Opinion No. 2 (1975)  

QUESTION: May a Texas judge privately introduce candidates for judicial office to his 
friends and recommend that such friends vote for such candidates?  

ANSWER: It is the opinion of the Committee on Judicial Ethics that a Texas judge would 
not violate the Code of Judicial Conduct by privately introducing candidates for judicial 
office to his friends and recommending that such friends vote for such candidates. 

 

POLITICAL ACTIVITIES Opinion No. 13 (1976)  

QUESTION: May a district judge introduce a candidate for the state Legislature to his 
personal friends and recommend that such friends vote for such candidate?  

ANSWER: The Committee on Judicial Ethics is of the opinion that the question should 
be answered in the affirmative. In Opinion Number 2 this Committee held that a Texas 
judge would not violate the Code of Judicial Conduct by privately introducing candidates 
for judicial office to his friends and recommending that such friends vote for such 
candidates. The Committee now reaffirms that opinion and extends its scope so that 
henceforth it will be applicable to all candidates for public office. 

ENDORSEMENT OF POLITICAL CANDIDATES Opinion No. 130 (1989)  

QUESTION: A judge brings to the attention of this Committee the Texas Attorney 
General's March 10, 1989 Opinion LO-89-21 which states that Canons 2 and 7 do not 
prohibit a judge from endorsing a candidate, and the judge submits this question: May a 
judge endorse a candidate for public office?  

ANSWER: No. The Judicial Ethics Committee concludes again that a judge's public 
endorsement of a candidate for public office violates the Code of Judicial Conduct 
because such an endorsement tends to diminish public confidence in the independence 
and impartiality of the judiciary and may give the appearance of involvement in partisan 
interests and of judicial concern about public clamor or criticism, and because such an 
endorsement of necessity involves the use of the prestige of the judge and the prestige of 
his office. See Canons 1, 2A, 2B, and 3A(1), and Judicial Ethics Committee Opinions 
No. 73, 92, and 100. The Committee has considered the Attorney General's Opinion and 
the provisions of the amended Code adopted in 1987, and the Committee is not persuaded 
by the Attorney General's conclusion that, in the Canon 2B provision that a judge should 
not lend the prestige of office to advance the private interests of others, the words 



"private interests" do not include candidacy. The committee reaffirms its Opinion No. 73, 
and, by a unanimous vote, respectfully recommends that the Supreme Court of Texas 
amend Canon 7* of the Texas Code of Judicial Conduct by adding to Canon 7* the 
following provisions from proposed Canon 5A of the May 1, 1989 Draft Revisions to the 
American Bar Association Code of Judicial Conduct: "A judge or a candidate for election 
or appointment to judicial office shall not make speeches for a political organization or 
candidate or publicly endorse a candidate for public office." [Proposed ABA Canon 
5A(1)(b)]"A judge holding an office filled by public election between competing 
candidates, or a candidate for such office, may, only insofar as permitted by law, attend 
political gatherings, speak to such gatherings on his or her own behalf when a candidate 
for election, identify himself or herself as a member of a political party, and contribute to 
a political party or organization." [Proposed ABA Canon 5A(3)] ______________  

*Now see Canon 5. 

CAMPAIGN BUMPER STICKERS ON JUDGES' VEHICLES Opinion No. 136 (1990)  

QUESTION: May a judge display on the judge's vehicle a bumper sticker supporting a 
political candidate?  

ANSWER: No. For the reasons stated in Opinion No. 130 a judge's public endorsement 
of a candidate for public office violates the Code of Judicial Conduct. After Opinion 130 
was issued, the Texas Supreme Court amended Canon 7(3)* so that it now expressly 
prohibits the public use of a judge's name endorsing another candidate. The Committee 
concludes that a judge displaying such a bumper sticker would also violate at least the 
spirit of this new Canon 7(3)* provision, because a judge cannot realistically separate the 
prestige of judicial office from the judge's personal affairs. See Opinion No. 73. 

CAMPAIGNING FOR OTHER CANDIDATES Opinion No. 170 (1994)  

QUESTIONS: 1. May a judge of a district, county or J.P. court running for reelection or 
candidate for any such office hand out campaign material for candidates of one's own 
political party along with one's material and recommend to people that they vote for these 
candidates?  

2. May a judge of a district, county, or J.P. court running for reelection or candidate for 
any such office hand out campaign material for candidates of one's own political party 
along with one's material without making any endorsement but with the request that the 
voters consider these other candidates?  



3. May a judge of a district, county, or J.P. court running for reelection or candidate for 
any such office hand out a campaign piece produced and paid for by one's own political 
party that contains an advertisement for such judge along with advertisements for the 
other candidates?  

4. For any of the activities described above which are determined to violate the new code, 
would it be permissible for one's spouse to engage in such action?  

ANSWERS: It is the opinion of the Committee that the first three questions are 
prohibited by Canon 5(3) of the Code of Judicial Conduct which provides in the first 
sentence, "A judge or judicial candidate shall not authorize the public use of his own 
name endorsing another candidate for public office except that either may indicate 
support for a political party."  

Public activity by handing out campaign material for another candidate by a judge or 
candidate for judge as set out in Questions 1 through 3 would be a public endorsement. 
Articulating a "recommendation" as set out in Question 1 or by asking "consideration" as 
set out in Question 2 would merely be another form of public endorsement.  

Question 3, although it does not involve articulating support for another, still involves an 
overt act of personally handing out campaign material for another candidate and would 
be a public endorsement. Opinion No. 100 concluded that joint campaign activity by two 
judge candidates would violate the Canon 2 prohibition against lending the prestige of 
judicial office to advance the "private interests" include candidacy. See also Opinions No. 
73, 92, 136, and 145.  

Question 4 involves the conduct of a spouse of a judge. The Code does not attempt to 
regulate the activities of a judge's spouse so this conduct would not be prohibited. 


